Active Femme- Att välja rätt utrustning; kajak

Att välja ut sin första egna kajak kan kännas lite överväldigande. Det finns så många val! Det är inte bara viktigt att ta hänsyn till din längd, vikt, kunskapsnivå och komfort. Utan även vilken typ av forsar du tänker paddla. Här är några tips som kan hjälpa dig att välja en kajak som passar just dina behov.

Innan vi går in på att välja rätt kajak, går jag igenom de mest basala delarna.

Kajaken har en nos och bak. Handtagen som sitter på nosen finns där ifall du behöver dem av säkerhetsskäl, och så att det ska bli lättare att bära kajaken.

I sittbrunnen finns vaddering så att du ska kunna sitta ordentligt och hela tiden ha kontakt med båda sidorna på kajaken. Det är viktigt för att du ska kunna luta kajaken och utföra en eskimåsväng. Det finns också fotstöd som gör att du som paddlare pressas lite mot ryggstödet. En forskajak är inredd så att paddlaren med lätthet ska kunna ta sig i och ur, men ändå ha så mycket kontakt med kajaken som möjligt.

Runt sittbrunnen finns en kant, och runt den fäster du ditt kapell så att så lite vatten som möjligt ska komma in i kajaken. På vissa forskajaker finns även en plugg i bak på båten. Hålet underlättar för dig om du ändå måste tömma ut vatten.

Ni vet säkert redan skillnaden mellan havskajaker och forspaddlingskajaker;
En havskajak är byggd för att färdas snabbt och långt i en rak linje framåt. Forskajaken är designad så att paddlaren med lätthet ska kunna ta sig runt omkring i forsen. De är också byggda så att de lätt följer vågorna och ska kunna gå över kanten mellan vatten med olika hastighet.

Om du är en paddlare som vill kunna ta dig ner för klass 2 till 4 forsar hyfsat enkelt, letar du förmodligen efter en riverrunner. Det är stabil och en mycket förlåtande variant. Dessutom är den lättmanövrad.

Om du vill göra trix och surfa I vågor är det en freestylebåt du ska ha. De här kajakerna är lite kortare och bredare, vilket ger dem mer volym. Med en sån här kajak kan du spinna på vågor, loopa och surfa.

Creekingkajaken är stabil och snabb, med den tar du dig allt I från klass 1 till tuffare forsar.

En river-play är en blandning mellan freestylekajak och river-runner.

Som sagt, det är en hel del att tänka på! Men det här är bara en vägledning, det allra bästa är så klart att helt enkelt prova sig fram. När du tror att du hittat en kajak som ska få följa med dig hem, hyr den och prova den igen. Återförsäljarna brukar vara riktigt generösa och tillmötesgående när det kommer till utprovning.

image

2 reaktioner på ”Active Femme- Att välja rätt utrustning; kajak

Lämna en kommentar